هر شرکت بزرگ و کوچکی باید برنامه و اهدافی برای آینده داشته باشد؛ در غیر این صورت، امکان رشد شرکت وجود ندارد. سازمانها همیشه به دنبال راهی هستند تا بتوانند بازار خودشان را گسترش دهند.
مثلاً صاحب یک مغازه برای گسترش کار و افزایش مشتری، تصمیم میگیرد شعبۀ دومی را در منطقۀ دیگری از شهر تأسیس کند. این یک نمونه از گسترش کسبوکار است.
حالا همین مغازهدار تصمیم میگیرد با ساخت فروشگاه اینترنتی، فعالیتش را وارد فضای آنلاین کند. این هم نمونۀ دیگری از رشد در کسبوکار محسوب میشود.
چنین رشدی باعث دستیابی به مشتریان بیشتر، افزایش فروش و در نتیجه، کسب سود بیشتر میشود؛ پس اگر برنامهای برای رشد فعالیتتان نداشته باشید، رسیدن به این اهداف سختتر و طولانیتر میشود.
فرآیند رشد یک کسبوکار معولاً وقتگیر است و باید برای آن برنامه داشت. با جمعبندی مواردی که گفتیم به این نتیجه میرسیم که توسعه کسب و کار، هر فعالیت و ایدهای است که به جذب مشتری بیشتر، بهبود کسبوکار و افزایش سودآوری آن در بلندمدت منجر میشود.
نکتۀ مهم این تعریف، عبارت بلندمدت است. در واقع، برنامۀ رشد تجارت، قدم بعدی برای گسترش فعالیتتان را نشان میدهد. این برنامه زمانی اجرا میشود که به اهداف اصلی و اولیۀ کسبوکارتان دست پیدا کردهاید و زمان گسترش فعالیت خود رسیده است.
مثلاً دیجیکالا ابتدا یک فروشگاه اینترنتی برای فروش دوربین عکاسی بود؛ بعداً و بهمرور زمان، محصولات دیگری را هم برای فروش عرضه کرد و بهتدریج تنوع محصولاتش بیشتر و بیشتر شد. این روند نمونهٔ خوب گسترش تجارت است.
حال که دیگر میدانید توسعه کسب و کار چیست، احتمالاً این سؤال برای شما پیش آمده که چگونه کسب و کار خود را توسعه دهیم؟ در ادامۀ مقاله، مراحل و استراتژیهای رشد تجارت را کامل و دقیق توضیح میدهیم.
طرح کسبوکار همچنین میتواند به کاهش ریسکهایی که یک کسبوکار هنگام شروع یا توسعه که با آنها مواجه میشوید، کمک کند. یک طرح کسبوکار به ویژه در مراحل توسعه بسیار مهم است؛ زیرا یکی از مواقع پر ریسک برای یک کسبوکار است. اگر یک کسبوکار به دنبال آن باشد تا سریع توسعه یابد، قبل از تسلط بر سطح فعلی فعالیت خود، کیفیت خدمات و محصولات آن اغلب آسیب میبینند. از طرف دیگر، اگر یک کسبوکار بیش از حد منتظر بماند، بازار میتواند از محصولات مشابه اشباع شده و فرصت از دست رفته به وجود آید.
طرح کسبوکار با پرداختن به مواردی مانند زمانبندی، میزان توسعه (میزان رشد در هر سال ) و نوع گسترش میتواند شما را به یک انتخاب درست راهنمایی کند .
در بیشتر کسبوکارها نیاز به تولید محصولات جدید واقعیتی است که با چالشهای مداوم برای بر طرف کردن نیازهای در حال تغییر مشتریان ایجاده شده است. برای تداوم رقابت، کسبوکار شما باید بتواند این نیازها را پیشبینی کرده و بتواند به آنها پاسخ بدهد . راه تحقق این امر از طریق خدمات جدید یا بهبود محصولات موجود است.
اگر در کسبوکار خود برنامهای برای هدایت آن نداشته باشد، احتمال ارائه ایدههای سودآور برای محصولات جدید و یا اصلاح محصولات به حداقل می رسد . برای استفاده بیشتر از منابع در هنگام رشد کسبوکار باید برنامهای منظم داشته باشید.